Skip to content

1 op de 4 huishoudens in Leiden riskeert problematische schulden

29/04/2021

Een kwart van de huishoudens in Leiden riskeert problematische schulden. In Leiderdorp is dat zelfs 1 op de 3 huishoudens. Dat is hoger dan landelijk gemiddeld. Gemiddeld  loopt in Nederland 1 op de 5 huishoudens risico op problematische schulden.

De Nederlandse Schuldhulproute heeft deze cijfers op een rijtje gezet door op postcodeniveau naar het betalingsgedrag te kijken. Deze data zijn afkomstig van Datafuture, die data van een incassant verrijkt heeft met data van het CBS en RIVM.

Om te voorkomen dat de schulden daadwerkelijk problematisch worden werken de gemeenten samen met de Nederlandse Schuldhulproute. Voor veel mensen is niet altijd duidelijk waar je terecht kunt voor hulp bij geldzorgen. Inwoners kunnen gebruikmaken van de test op Geldfit.nl. Door korte vragen krijg je inzicht in jouw financiële situatie. De uitslag van de test bevat een persoonlijk advies.

Schuldhulploketten
Ook ontvang je een overzicht met hulp die beschikbaar is in jouw gemeente, zoals lokale vrijwilligersorganisaties of gemeentelijke schuldhulploketten. Mensen die liever bellen kunnen gratis gebruikmaken van telefoonnummer 0800-8115. Een medewerker denkt mee en verwijst eventueel door naar passende hulp in de buurt.

Martin Suithoff, directeur Nederlandse Schuldhulproute: “Iedereen kan te maken krijgen met financiële problemen. Ontslag, relatieproblemen en ziekte zijn bijvoorbeeld situaties waardoor iemand te maken krijgt met zorgen om geldzaken. Deze zorgen kunnen snel oplopen in schulden. Dit willen we met Geldfit.nl en 0800-8115 voorkomen. En dat doen we niet alleen, maar samen met gemeenten, banken, verzekeraars en andere bedrijven.”

Geldzorgen bij ondernemers
Ondernemers in Leiden kunnen terecht bij Geldfitzakelijk.nl. Want, vertelt Suithoff: “Ondernemers lopen andere financiële risico’s dan consumenten. Daarom is specifieke hulp hard nodig. Met Geldfit Zakelijk bieden we ondernemersgerichte tips, tools en hulpverlening.”

De Nederlandse Schuldhulproute werkt aan een Nederland zonder schuldzorgen. Er is nog veel schuldschaamte en het schuldhulplandschap is complex.

Hier de link naar het artikel op Sleutelstad.nl

Bericht delen