Skip to content

Autismeweek: Villa Abel organiseert sollicitatieworkshop

31/03/2023

De Nederlandse Vereniging voor Autisme houdt deze week de Autismeweek. De hele week is er extra aandacht voor mensen met autisme. In Leiden organiseert Villa Abel, een stichting die ondersteuning biedt aan studenten met autisme, vrijdag een speciale sollicitatieworkshop.

“De belangrijkste vraag waar veel van onze studenten bij een sollicitatiegesprek mee worstelen is: ga ik wel of niet vertellen dat ik autisme heb?”, legt persoonlijk begeleider Sarawitia Franken uit. De workshop is gratis toegankelijk voor studenten, werkgevers en recruiters. “Vooral die laatste twee groepen zijn ook van harte welkom om te horen hoe ze een gesprek met iemand met autisme zo goed mogelijk kunnen laten verlopen.”

Eerlijk
Het antwoord op de eerder gestelde vraag geeft Franken vooraf al weg. “Vertel het gewoon eerlijk. Geef aan wat je nodig hebt. Dat is uiteindelijk het beste voor zowel de werkgever als de sollicitant”, zegt ze. Met wat kleine aanpassingen zijn de meeste werkplekken eenvoudig geschikt te maken voor een medewerker met autisme. “Een koptelefoon of een prikkelarme ruimte is vaak al voldoende om te voorkomen dat iemand overprikkeld raakt.”

Villa Abel
Villa Abel is in 2016 opgericht door Anne van der Horst. “Ik heb een zoon in de doelgroep die op 18-jarige leeftijd ging studeren aan de andere kant van het land. Door begeleiding kon hij zijn eigen verzorging en het huishouden redelijk onder de knie krijgen, maar zijn studie ging helemaal niet. Toen ben ik Villa Abel gestart”, vertelt ze.

De organisatie ondersteunt studenten met autisme met individuele- en groepsgesprekken en het bieden van een prikkelarme werkplek. “Ons belangrijkste doel is om te voorkomen dat ze voortijdig uitvallen of ernstige studievertraging oplopen. En daarnaast helpen we ze bij de sociale ontwikkeling. We willen ervoor zorgen dat ze hun studie succesvol afronden en daarna een passende baan vinden”, legt Van der Horst uit.

Workshop
De workshop begint vrijdagmiddag om 16.00 uur. Vooraf aanmelden is verplicht. Villa Abel is te vinden op de binnenplaats van Doelengracht 4 in Leiden.

Bericht delen