Skip to content

De Ricardo van Rhijn Foundation is er voor ieder kind

20/03/2023

De Ricardo van Rhijn Foundation is opgericht door Leids profvoetballer Ricardo van Rhijn, zijn jeugd doorgebracht bij Ajax en bij het eerste elftal meerdere kampioenschappen meegemaakt.

Nadat Ricardo meerdere maatschappelijke aanvragen van ziekenhuizen, scholen en verenigingen binnen kreeg werd het tijd om daar iets mee te gaan doen. “Hoe tof is het dan om een team om je heen te bouwen, die de vragen kon beantwoorden”, zegt Brahim Lakhal medeoprichter en bestuurder van de Ricardo van Rhijn Foundation in Sport071.

Zever jaar geleden is de Foundation opgericht en als een komeet gegroeid en werd er voornamelijk de focus gelegd op kinderen die pedagogische hulp nodig hebben. “Kinderen die een rugzakje, of moeilijk met een docent om kunnen gaan, waar het thuis niet loopt die ondersteunen wij en dat gebeurt op de reguliere basisschool.”

De vrijwilligers en met name de stagiaires zijn ontzettend belangrijk binnen de Ricardo van Rhijn Foundation, zij zorgen ervoor dat de projecten blijven draaien. “In korte tijd zijn we te snel gegroeid en daar hebben we ons op verkeken.” De focus ligt nu meer bij scholen en eigenlijk nauwelijks meer bij vereniging of in de wijk.

Binnen de Ricardo van Rhijn Foundation is op een gegeven moment ‘stichting elke kind een bal’ in het leven geroepen. “Hoe mooi is het dat je met iets simpels als een bal een kind blij kan maken”, vindt Lakhal.

Ook met dit initiatief ging het razendsnel en gingen de bal zelfs over de grens heen: een schot in de roos. “We zaten op een gegeven moment in Senegal, Lesbos. Het ging echt gigantisch snel, we zaten binnen afzienbare tijd met Johnny de Mol om de tafel om te kijken wat we samen konden bewerkstelligen.”

In lesbos was de situatie schrijnend, de omstandigheden in de kampen waren slecht en daar moest wat aan worden gedaan. “Wat ik daar heb meegemaakt dat was echt niet normaal, het is een unieke ervaring geweest. We kwamen daar met duizenden ballen aan en heb op een gegeven moment een pomp in het midden van het kamp gezet. Wat er toen gebeurde was prachtig, kinderen kwamen allemaal met zachte ballen daarnaartoe. De bal werd opgepompt en er was met een simpel ding als een bal enorm veel plezier.”

De vertrouwensband met de scholen, kinderen, ouders die door de jaren heen is opgebouwd is ontzettend belangrijk voor de Ricardo van Rhijn Foundation. “We zien de toekomst rooskleurig tegemoet, we gaan op deze voet verder zowel met de Ricardo van Rhijn Foundation als stichting elk kind een bal. We hebben binnenkort een gesprek met een belangrijk influencer deze gaat wat van onze taken overnemen. Daar komt later meer over naar buiten”, zegt Lakhal.

Lees hier het interview op Sleutelstad.nl

Bericht delen