Skip to content

De StadsKamer is de nieuwste ontmoetingsplek van Leiden

03/03/2024

Leiden is een nieuwe ontmoetingsplek rijker. Zaterdagmiddag opende in een voormalig winkelpand aan de Nieuwstraat 7 de ‘StadsKamer’. Bij Sleutelstad Cultuur vertelt Gijsbert van Es, een van de initiatiefnemers, hoe het idee voor de StadsKamer is ontstaan.

“Wanneer ik weleens langs Nieuwstraat 7 wandelde, een pand waar een drietal welzijnsorganisaties is gevestigd, viel het me op dat het er regelmatig donker was en er geen activiteiten plaatsvonden. Ik ben er op een keer naar binnengestapt en heb gevraagd of ik af en toe van de ruimte gebruik zou mogen maken voor vergaderingen van een club mensen die bezig is met de voorbereiding van een programma in het kader van 450 jaar Leids Ontzet. Die vraag werd goed ontvangen en nog diezelfde middag liep ik met de sleutel van het pand de deur uit.”

Magneetfunctie
Van Es realiseerde zich al snel dat hij vanuit Stadslab, een initiatief waar hij ook bij betrokken is, meer in het pand kon doen. “Het idee ontstond om er in samenwerking met die drie welzijnsorganisaties een ontmoetingsplek van te maken, waarbij kunst en cultuur de ‘magneetfunctie’ vervullen om mensen over de drempel te krijgen. Dan kan je bijvoorbeeld denken aan exposities in combinatie met lezingen en workshops. En ook verenigingen, kunstenaars en toneel- en zangclubjes zijn welkom om zich in de StadsKamer te presenteren. De presentaties moeten wel aansluiten bij het thema van die maand, want iedere maand staat er een ander onderwerp centraal, deze maand is dat het Singelpark.”

Reflecties
Op dit moment zijn in de StadsKamer foto’s te zien van reflecties in het water van de Leidse singels, een expositie van Marlies van Boekel. Komende zaterdag zal Cécile Verburg een lezing verzorgen over kunst in het Singelpark. De zaterdag daarna, 16 maart, is botanisch curator Rinny Kooi aanwezig en op 23 maart geven Christiaan Amersfoort en Moos van Maris een presentatie over het onderhoud van het park door vrijwilligers.

De Stadskamer is geopend op woensdag- en zaterdagmiddag van 12.00 tot 17.00 uur, de toegang is gratis.

Lees hier het bericht

Bericht delen