Skip to content

Gedragsonderzoek: gevoel eenzaamheid gestegen

22/02/2022

Steeds meer deelnemers voelen zich eenzaam en zijn corona-moe. Dat blijkt uit de 18e ronde van het gedragsonderzoek naar corona in Hollands Midden. Ongeveer 17% van de deelnemers zegt erg eenzaam te zijn. Ook geeft 15% aan slaapproblemen te hebben.

Deelnemers missen om mensen in echt te kunnen ontmoeten. Dat gevoel is toegenomen sinds de vorige ronde van het gedragsonderzoek. Ook bewegen deelnemers minder. De helft geeft bijvoorbeeld aan dat ze niet iedere dag 30 minuten bewegen. Ook zegt 58% niet te sporten.

De testbereidheid bij klachten is gestegen. Zelftesten worden daarbij meer gebruikt dan een PCR-test; 61% gebruikte de zelftest binnen 24 uur, voor de PCR-test was dit 42%. Ook worden de leefregels als iemand klachten heeft beter opgevolgd.

De meting vond plaats in de week van 19-23 januari. Er waren toen hoge besmettingscijfers en er was sinds 18 december een lockdown. Na 14 januari kwamen de eerste versoepelingen, maar bleven de horeca en culturele instellingen nog dicht. Na 25 januari gingen deze sectoren weer voor een deel open.

Bericht delen