Skip to content

Gemeente gaat huisartsen ondersteunen bij vinden van voldoende praktijkruimte

13/04/2023

De gemeente Leiden gaat bij grote nieuwbouwprojecten afspraken maken met ontwikkelaars over het toevoegen van praktijkruimtes voor huisartsen. Het college komt zo tegemoet aan de alarmkreet die Leidse huisartsen vorig jaar slaakten. Er dreigt volgens hen een flink tekort aan betaalbare ruimte voor nieuwe huisartsen. Daardoor kunnen veel huisartsen momenteel geen nieuwe patiënten aannemen.

De gemeente is het mee eens met de geschetste problematiek. Volgens wethouder Fleur Spijker (gezondheid) ontstaat er tot 2030 een tekort van acht tot twaalf huisartsen in het alsmaar uitbreidende Leiden. In Leiden zijn nu ruim zeventig huisartsen actief verdeeld over 41 praktijken.

Spijker trekt nu ruim een ton uit voor het opzetten van een zogenoemd ‘makelpunt’ waar vraag en aanbod van huisvesting van praktijkruimte voor huisartsen bij elkaar gebracht moeten worden.

Probleem voor veel huisartsen is dat beschikbare ruimtes te duur zijn. De huisartsen hebben maar weinig mogelijkheden om hun inkomsten te vergroten. Dat kan feitelijk alleen door extra patiënten aan te nemen, maar in Leiden zitten de huisartsen al een stuk boven de norm die landelijk wordt toegepast. Daar is dus weinig ruimte voor verbetering.

Lees hier het interview op Sleutelstad.nl

Bericht delen