Skip to content

Hieperdepiep hoera voor Inloophuis psychiatrie: 40 jaar jong

14/02/2024

Het Inloophuis psychiatrie begon veertig jaar geleden als een protest tegen de gevestigde psychiatrische zorg. Op het Rapenburg 48 werd toen een behandelingsvrije ontmoetingsruimte gemaakt. Veertig jaar later is het Inloophuis niet meer weg te denken uit het aanbod hulp bij mentale problemen. Inmiddels zit de organisatie alweer enkele jaren aan de Hooigracht.

Mensen komen voor een kop thee en een praatje”, zegt Ariëtte van Hespen, coördinator Inloophuizen Lumen Holland Rijnland. Een organisatie die allerlei hulp en ondersteuning biedt aan mensen met diverse psychische problemen. Lumen wil het jubileum goed gaan vieren.

Wandelen
“Zondag 18 februari gaan we met een groep wandelen van Rapenburg 48 naar ons adres aan de Hooigracht”, zegt Van Hespen. “Daar staat dan taart. Iedereen die de afgelopen veertig jaar gebruik heeft gemaakt van het Inloophuis is welkom om mee te wandelen. We verzamelen om 14.30 uur op het Rapenburg.”

“Het inloophuis is onderdeel van Lumen Holland Rijnland”, zegt Van Hespen. “Wij zijn geen zorgorganisatie. Wij bieden mensen een steuntje in de rug. Dat doen we op allerlei manieren: door scholing en belangenbehartiging, we hebben een respijthuis en ook veel laagdrempelige ontmoetingsplekken. Mensen komen naar het inloophuis voor een praatje, samen een spelletje doen, een kop koffie of thee drinken. Het is een soort huiskamer waar mensen rust, veiligheid en stabiliteit kunnen vinden.”

Verdwaald
Voor mensen met psychische problemen kan het inloophuis een eerste stapje zijn naar weer meer meedoen in de samenleving. “Het inloophuis is het ‘luchtige stukje’ van Lumen. Voor small talk als mensen dat willen, maar kan ook leiden tot meer. Ik hoorde laatste van iemand die vol verbazing zei: een half jaar geleden kwam ik hier voor het eerst binnen als een verdwaalde geest en nu sta ik als vrijwilliger mee te helpen achter de bar.”

Op zaterdag 20 april houdt Lumen Holland Rijnland een open dag die in het teken staat van het veertigjarig bestaan van het Inloophuis in Leiden. Meer informatie daarover staat op de website van Lumen Holland Rijnland.

Het inloophuis aan de Hooigracht 12/14 in Leiden is open op dinsdag-, woensdag-, donderdag- en vrijdagavond van 19.30 uur tot 22.00 uur. En op zondagmiddag van 15.00 uur tot 18.00 uur.

Hier de link naar het artikel.

 

Bericht delen