Skip to content

Koorddansen met geld: een goede buur helpt

31/10/2023

“We bieden mensen gratis koffie aan om ze bij het buurthuis binnen te krijgen”, zegt buurtcoach Saïd Amghar. “Daar proberen we mensen te helpen met bijvoorbeeld aanvragen van minimaregelingen. Maar mensen geven elkaar ook tips. Bijvoorbeeld over kortingen in de winkel.”

In de serie Koorddansen met geld verkent Sleutelstad de wereld van het ontbreken van geld. Waar kun je hulp krijgen als je geldzorgen hebt, misschien zelfs schulden hebt of niet weet hoe je al die formulieren moet invullen. Ontwikkelmakelaar Marlies Tiepel van BuZz Leiden wijst de weg in de het woud van diensten, loketten en initiatieven. Net als de buurtcoaches van Incluzio, die in de Huizen van de Buurt mensen op weg helpen.

Deze week heeft Tiepel een ontmoeting geregeld met buurtcoach Saïd Amghar die in ‘Op Eigen Wieken’ werkt. Het buurtcentrum in de Merenwijk. In die wijk is ook op woensdag 29 november het Geldfestival. Een vrolijke, leerzame dag, waar je met alle vragen over geld terecht kan. En voor heel veel zaken kun je elke dag van de week naar het buurthuis. “Het is altijd beter als je in je eigen buurt terecht kan”, zeggen de ontwikkelmakelaar en de buurtcoach eensgezind.

Stopgezet
Buurtcoach Amghar ziet veel mensen in de wijk die het financieel moeilijk hebben. Hen bijstaan kost veel tijd. Een deel van dat werk wordt gedaan door vrijwilligers van ‘Een goede buur’ die een helpende hand toesteken bij het invullen van aanvraagformulieren. Maar vaak is er meer nodig.

“Een goed voorbeeld was onlangs een man van wie plotseling de uitkering was stopgezet”, zegt buurtcoach Saïd, “zonder aankondiging. Maar die man heeft wel een gezin met twee kinderen. Dus er zijn vier mensen van afhankelijk en de vaste lasten gaan gewoon door. Huur moet betaald worden, en ook zaken als gas en licht. Dan ben je zo een paar uur aan het bellen om dat allemaal geregeld te krijgen. Dan denk ik wel: kan dat niet anders? Dat er eerst een waarschuwing komt.”

Maatwerk
Bij dergelijke zaken gaat het altijd om maatwerk. Daar wordt in het sociaal domein vaak aan gerefereerd. Geen generieke regeling, maar kijken naar wat iemand nodig heeft. “Dat doen we graag”, zegt ook Tiepel, “maar dat kost wel veel tijd en een lange adem.”

Lees hier verder

Bericht delen