Skip to content

Koorddansen met geld: Voor alles een DigiD nodig

11/10/2023

Afval wegbrengen of laten ophalen, een parkeervergunning regelen of zorgtoeslag aanvragen. Voor alles is tegenwoordig een DigiD nodig. En dat is niet voor iedereen appeltje-eitje. Marlies Tiepel, ontwikkelmakelaar bij BuZz Leiden hoort veel gemopper op de DigiD. Daarom in de serie Koorddansen met geld op bezoek bij Informatiepunt Digitale Overheid.

“Mensen snappen vaak niks van die DigiD”, zegt Tiepel. “Maar je hebt het voor heel veel zaken nodig.” En dan is het wel handig als je weet hoe het werkt. In de aanloop naar het tweede Geldfestival dat BuZz Leiden samen met een groot aantal partners organiseert in de Merenwijk op 29 november gaat Sleutelstad met Tiepel op stap langs loketten, diensten en vrijwilligers die hulp bieden bij geldproblemen. Zoals het Informatiepunt Digitale Overheid.

Problemen met de DigiD staan zeker in de top drie van vragen die Paul van der Meer bij het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) binnenkrijgt. “Ook het aanvragen van toeslagen, alles wat je bij de gemeente moet regelen, belastingen”, zegt Van der Meer in de bibliotheek aan de Nieuwstraat. “We zitten met de informatiepunten in alle bibliotheken van BplusC.” Veel zaken kunnen ter plekke opgehelderd worden, wie meer ondersteuning nodig heeft wordt verder geholpen door Van der Meer zelf.

Wantrouwig
Tiepel merkt dat mensen ook wel eens wantrouwig kunnen zijn en bang zijn om hulp te vragen bij het instellen van een DigiD. “Wij hebben natuurlijk geheimhoudingsplicht en we slaan absoluut geen gegevens op”, zegt Van der Meer, “maar we laten mensen ook altijd alles zoveel mogelijk zelf invullen.”

Toegang tot de juiste informatie, weten waar je financiële hulp kunt krijgen zijn belangrijke vaardigheden voor mensen die proberen uit de armoede te komen. “Je moet de weg weten, wil je gebruik kunnen maken van toeslagen, minimaregelingen en dergelijke”, zegt Tiepel. Nu steeds meer overheidszaken digitaal verlopen is stuurmanskunst op de digitale snelweg onontbeerlijk. “Maar dat kan lastig zijn voor mensen die niet gewend zijn met computers om te gaan of zelf geen computer of laptop hebben.”

Iedereen
Bij het Informatiepunt Digitale Overheid kan iedereen terecht met alle vragen over praten met de overheid via computer, laptop of tablet. “Ik zei net dat sommige mensen wantrouwend zijn en denken dat je met hun gegevens aan de haal gaat”, zegt Tiepel tot slot, “en dan kost het veel tijd om dat vertrouwen te winnen. Maar het omgekeerde komt ook voor dat ze hun telefoon met bankrekening open aan je laten zien omdat ze niet snappen wat er is afgeschreven.”

Op woensdag 29 november is in de Merenwijk het tweede Geldfestival, waar iedereen informatie kan krijgen over geldzaken, armoedebestrijding en minimaregelingen. Toegang is gratis.

Lees hier verder

Bericht delen