Skip to content

Kun je goed horen? Uitleg van gehoorscreening door Gemiva

24/06/2023

Mensen met een verstandelijke beperking kampen vaak met gehoorverlies. Gemiva heeft daarom speciaal voor deze doelgroep een boekje gemaakt met de titel ‘Kun je goed horen?’. Het legt op een laagdrempelige manier een gehooronderzoek uit. Gemiva heeft het boekje ontwikkeld in samenwerking met bewoners en de Leidse theatergroep Domino, het theatergezelschap van Gemiva bestaande uit acteurs en actrices met een beperking.

Een gehoorscreening kan spannend zijn, maar ‘Kun je goed horen?’ neemt mensen stap voor stap mee door het proces met eenvoudige bewoordingen en visuele ondersteuning. De foto’s in het boekje zijn speciaal gemaakt met behulp van de spelers van Domino. De teksten zijn ontstaan uit gesprekken met bewoners van de woonlocaties van Gemiva en deelnemers van de activiteitencentra van Gemiva om te achterhalen wat zij belangrijk vinden om te weten over de gehoorscreening.

Het boekje is bedoeld voor mensen met een verstandelijke beperking, maar het is ook ontwikkeld voor zorgprofessionals, ouders en iedereen die betrokken is bij de voorbereiding van een gehooronderzoek voor mensen met een beperking. Mensen met een verstandelijke beperking hebben vaker problemen met hun gehoor dan mensen zonder een verstandelijke beperking. Bij mensen met een verstandelijke beperking ervaart drie op de tien gehoorverlies. Bij mensen zonder verstandelijke beperking is dit minder dan één op de twintig.

Het boekje is gratis te downloaden op de website van Gemiva.

Bericht delen