Skip to content

Leiden geeft de ‘hidden disabilities sunflower keycord’ uit

02/03/2023

Als eerste gemeente in Nederland gaat de gemeente Leiden werken met de ‘hidden disabilities sunflower keycord’. Dit is een groen keycord waar zonnebloemen op staan. Mensen met een niet-zichtbare beperking kunnen de Sunflower keycord dragen in situaties waarbij ze anderen willen attenderen op hun beperking. Medewerkers van de gemeente Leiden die het meeste in contact staan met inwoners zijn getraind in het herkennen en helpen van mensen die een Sunflower keycord om hebben.


Wethouder Abdelhaq Jermoumi van Jeugd, Onderwijs en Kansengelijkheid: ‘Niet alle beperkingen zijn zichtbaar. Voorbeelden hiervan zijn mensen met leermoeilijkheden, met geestelijke of fysieke gezondheidsproblemen of met een neurodivers brein zoals dyslexie, ADHD of laaggeletterdheid. Voor deze mensen is het vaak vermoeiend om steeds weer hun verhaal en diagnose te moeten vertellen. Door het dragen van de Sunflower keycord is dit niet meer nodig. We willen als Leiden een inclusieve gemeente zijn, waarin iedereen mee kan doen. Door het omarmen van het Hidden Disabilities Sunflower Keycord- concept verbeteren we onze dienstverlening voor inwoners met een niet-zichtbare beperking.’

Meer begrip en geduld
Gemeentelijke medewerkers die mensen met een Sunflower Keycord aan hun balie te spreken krijgen, begrijpen daardoor direct dat er een wat andere benadering nodig kan zijn voor deze persoon. De andere benadering kan er bijvoorbeeld uit bestaan dat de medewerker langzamer spreekt en wat meer begrip en geduld heeft. Vanaf 10 maart zijn de Sunflower keycords gratis op te halen bij de gastvrouwen en gastheren op het Stadskantoor. De Sunflower keycords zijn ook online te bestellen via de website van de organisatie Hidden Disabilities Sunflower.

Ook tijdens de Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart a.s. kan iedereen die dat wil de Hidden Disabilities Sunflower Keycord dragen. De gemeente heeft ervoor gezorgd dat ook alle stembureauleden getraind zijn in het herkennen en helpen van inwoners die een Sunflower Keycord dragen.

Brits initiatief
‘Hidden Disabilities Sunflower’ is een van oorsprong Brits initiatief dat zich momenteel wereldwijd en ook in Nederland verspreidt. Een aantal grote luchthavens (waaronder Schiphol), veel bioscopen en de Tweede Kamer doen al mee.

Bericht delen