Skip to content

Leiden Helpt is terug: ‘En dit is nog maar het begin’

01/03/2023

Leiden Helpt is terug. Na drie jaar heropent de welzijnsorganisatie woensdag, met hulp van Incluzio, haar deuren in een bescheiden ruimte in Huis van de Buurt ‘Het Gebouw’ aan het Arubapad 2 in Leiden Noord.

Iedere maandag, woensdag en vrijdag staan de negen vrijwilligers van Leiden Helpt weer klaar om klanten van de voedselbank gratis aan nieuwe kleding te helpen. “En dit is nog maar het begin. Het liefst willen we ook weer andere artikelen uitdelen aan de mensen die dat zo hard nodig hebben”, zegt vrijwilliger Brenda Griekspoor.

Op de huidige plek in Het Gebouw is onvoldoende ruimte om meer dan kleding uit te reiken. Toch zijn de vrijwilligers positief. “Ook al is het klein, we kunnen wel weer mensen helpen, ze een luisterend oor bieden. Echt iets betekenen voor wie bij andere instanties aan het kortste eind trekt”, vertelt Brida Pieters.

Herstart
In 2019 sloot de stichting Leiden Helpt, na jaren actief geweest te zijn, noodgedwongen de deuren van haar onderkomen aan de Willem Barentzstraat. De organisatie moest na jaren gratis gebruik een flinke huur aan de gemeente gaan betalen. Ondanks dat dit tijdig bekend was, lukte het de vrijwilligersorganisatie niet om voldoende middelen bij elkaar te krijgen om de huur te betalen en viel het doek voor Leiden Helpt.

Na drie jaar begon het weer te kriebelen bij de vrijwilligers. “Wij komen hier uit de wijk en daardoor regelmatig in Het Gebouw. Door gesprekken te voeren met Incluzio werd duidelijk dat deze ruimte beschikbaar kwam. Dat hebben we met beide handen aangepakt”, aldus Pieters.

De stichting hoopt zichzelf met de herstart weer op de kaart te zetten. “We hopen dat de gemeente Leiden ziet hoe belangrijk we zijn, dat er echt behoefte aan is aan wat wij doen. En dan een grotere ruimte en subsidie beschikbaar stelt”, zegt Pieters.

Luister hier het interview

Bericht delen