Skip to content

Leiden krijgt kinderraad in plaats van kinderburgemeester

28/03/2023

De petitie voor een kinderburgemeester, op initiatief van raadslid Malcolm Jones (PvdD), leidt tot de komst van een kinderraad. Dat heeft wethouder Jermoumi bekendgemaakt.

De kinderraad komt voort uit de keuze voor een bredere benadering, schrijft Jermoumi in een brief. “Zodat deelname aan een kinderraad bereikbaar en zichtbaar wordt gemaakt voor een brede groep kinderen. Hier kunnen we invulling aan geven door jaarlijks een groep 7 van een basisschool aan te wijzen om op te treden als Leidse kinderraad. Zo krijgen meer kinderen de kans om mee te denken.” Voor de uitvoering werkt de gemeente samen met Stichting Move, een onderaannemer van Samen Ondernemend Leren.

Initiatiefnemer Malcolm Jones is blij met de kinderraad. “Zo zorgen we dat er voor elk kind iets te beslissen is zodra ze in groep 7 komen, en dat is iets moois.” Hij was er ook bij toen voormalig wethouder Dirkse in gesprek ging met leerlingen van basisschool de Morskring. “Daar hoorde je dat de kinderen inspraak zouden willen over hun eigen toekomst.” Veel voorstellen en onderwerpen gingen over de natuur en het verkeer in Leiden.

Hoe de klas, die een jaar lang de kinderraad gaat vormen, gekozen wordt, is nog niet bekend. Jones hoopt dat dat ook via een democratisch proces zal verlopen. “Zodat kinderen daar ook ervaring in op kunnen doen. Maar dit is ieder geval ook al een goede stap in de goede richting.”

Lees hier het artikel op Sleutelstad.nl

Bericht delen