Skip to content

Leiden maakt werkt van begrijpelijk taalgebruik in brieven aan inwoners

21/02/2022

De Leidse gemeentesecretaris Pim van Vliet heeft afgelopen week de Direct Duidelijk-deal ondertekend. Hierin staan afspraken over het gebruik van heldere taal en communicatie. Het moet er allemaal toe leiden dat iedereen de gemeente beter begrijpt.

Pim van Vliet: “Leidenaren vinden onze teksten niet altijd goed te begrijpen. Daar wil de gemeente Leiden wat aan doen. Iedereen moet onze communicatie kunnen begrijpen.” Het ondertekenen van de deal is het startschot voor allerlei acties. Medewerkers van de gemeente krijgen schrijftraining. Ook komt er een schrijfwijzer en een testpanel van Leidenaren.”

Leiden is al langer bezig met het aanpassen van het taalgebruik. Zo wordt er geëxperimenteerd met beeldbrieven, korte zinnen en eenvoudig taalgebruik. Met de nu gemaakte afspraken belooft Leiden een volgende stap te zetten in het duidelijk communiceren met inwoners. Ambtenaren krijgen tips voor het schrijven van goed begrijpbare brieven. Ook komt er een handleiding met de tien belangrijkste spelregels voor het opstellen van brieven en alle medewerkers die brieven aan inwoners schrijven krijgen een workshop ‘schrijven op taalniveau B1‘ (eenvoudig Nederlands).

Zie ook het artikel op gebruikercentraal.nl en op sleutelstad.nl

Bericht delen