Skip to content

Onaangekondigde huisbezoeken alleen bij sterk vermoeden uitkeringsfraude

23/02/2024

De gemeente Leiden voert alleen in uiterste gevallen onaangekondigde huisbezoeken uit bij een vermoeden van uitkeringsfraude. Dat laat burgemeester Van der Velden weten in een brief aan de gemeenteraad. De raad had het gemeentebestuur eerder opgeroepen om het aantal onverwachtse bezoeken te beperken omdat deze een grote invloed op de privacy van mensen hebben. “Enkel wanneer er zonder een bezoek geen goede beoordeling gemaakt kan worden, gaat de gemeente over tot een onverwachts huisbezoek”, schrijft Van der Velden.

In 2023 werd slechts twee keer een onverwachts bezoek afgelegd, zo blijkt uit cijfers van de gemeente. In totaal werden er in dat jaar 112 fraudeonderzoeken uitgevoerd. Voor minder dan twee procent van die onderzoeken was dus een onverwachts huisbezoek nodig om tot een beoordeling te komen. Het aantal fraudeonderzoeken schommelt al jaren rond de honderd, met een dip in coronajaren 2020 en 2021. Het aantal onaangekondigde huisbezoeken is wel afgenomen. Dit waren in de afgelopen jaren nog zes of zeven bezoeken per jaar.

Toeslagenaffaire
De toeslagenaffaire was voor politieke partijen PvdA en SP in 2022 reden om op te roepen tot een mildere omgang van mensen met een uitkering. Zo zou de gemeente slechts in uiterste gevallen een onaangekondigd huisbezoek mogen doen, en zouden inwoners gewezen moeten worden op juridische bijstand wanneer er toch een huisbezoek zou plaatsvinden. Beide verzoeken zijn volgens de burgemeester al uitgangspunt.

“De gemeente stelt een onderzoek in naar de rechtmatigheid van de uitkering naar aanleiding van signalen van een klantmanager, politie of een toezichthouder”, legt de burgemeester uit. Bij dit onderzoek wordt er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van internet, een waarneming, buurtonderzoek of een aangekondigd bezoek. Bij een aangekondigd bezoek wordt eerst toestemming gevraagd. Alleen wanneer de andere onderzoeksmethoden onvoldoende uitsluitsel geven van de fraudevermoedens, wordt een onverwachts bezoek afgelegd.

Lees hier het bericht

Bericht delen