Skip to content

Ondernemers gaan aan de slag met toegankelijkheid

27/02/2022

LEIDEN – Het programma MKB Toegankelijk van VNO-NCW en MKB-Nederland stimuleert ondernemers om toegankelijk te ondernemen. Vanuit het programma is het project de ‘MKB Toegankelijke Route’ gestart. Tijdens deze route worden 22 winkelgebieden in verschillende gemeenten in Nederland getoetst op toegankelijkheid, ook Leiden behoort hierbij.

Deelnemende winkeliers en horecaondernemers ontvangen een persoonlijk advies van een toegankelijkheidsinspecteur op het behalen van een erkend basisniveau van toegankelijkheid. Uiteindelijk werkt het project toe naar een compleet en landelijk overzicht van toegankelijke bedrijven. Dit overzicht is terug te vinden op www.mkbtoegankelijkeroute.nl.

Het hebben van een toegankelijke winkel of horecagelegenheid is anno 2022 van belang en wordt, gezien de vergrijzing in Nederland, steeds belangrijker. Ruim 2,5 miljoen mensen in Nederland hebben een beperking. Mensen die slechtziend, doof of rolstoel gebonden zijn willen, net als alle andere mensen, zo zelfstandig mogelijk kunnen winkelen of hun boodschappen kunnen doen. Ondernemers staan hier niet altijd bij stil. De ruimte in een pand is vaak beperkt, tegelijkertijd willen ondernemers logischerwijs wel alle producten aanprijzen. Het resultaat: een winkel wordt een hindernisbaan en met name voor mensen met een beperking letterlijk een drempel om naar binnen te gaan. MKB Toegankelijk activeert en stimuleert ondernemers om zelf aan de slag te gaan met de toegankelijkheid van hun eigen bedrijf.

Met kleine aanpassingen aan een bedrijfspand of de aanwezige voorzieningen, kunnen grote stappen gezet worden in het toegankelijk maken van een onderneming. Denk bijvoorbeeld aan: een drempelhulp voor de deur, bestickering van ramen en deuren of het verbreden van gangpaden.

Lees hier het bericht op unity.nu

Bericht delen