Skip to content

Opvang Oekraïense vluchtelingen in hotel aan de Lange Mare

10/03/2023

De gemeente Leiden gaat circa honderd vluchtelingen uit Oekraïne opvangen in een hotel aan de Lange Mare. Het hotel kan na een verbouwing voor tenminste een jaar worden gebruikt als tijdelijke opvanglocatie. Daarna ligt er een optie om het pand langer te blijven gebruiken als er nog steeds opvang nodig is.

In Leiden verblijven op dit moment ongeveer 700 Oekraïense vluchtelingen. De gemeente huisvest bijna 600 vluchtelingen op verschillende locaties. Bij particulieren in Leiden worden ongeveer honderd vluchtelingen opgevangen. “Het is onduidelijk hoelang de oorlog in Oekraïne nog duurt”, zegt een woordvoerder van de gemeente. “Het is op dit moment dan ook onbekend wanneer en of mensen terug kunnen keren naar hun moederland. Een deel van de opvanglocaties die wij ingezet hebben, is slechts tijdelijk beschikbaar.” De gemeente Leiden houdt er rekening mee dat opnieuw opvanglocaties moeten worden gerealiseerd.

Ook eindigt het gebruik van een deel van de huidige opvanglocaties binnenkort. “Daarom verkennen wij continu de mogelijkheden in de stad”, licht de woordvoerder toe. “Uit een locatie onderzoek in de stad is gebleken dat het hotel aan de Lange Mare 43 een geschikt pand is. Deze locatie is ook nodig als vervanging van een van de bestaande locaties.” Daarnaast onderzoekt de gemeente of met regiogemeenten samengewerkt kan worden in de realisatie van gezamenlijke opvanglocaties.

In de afgelopen dagen zijn omwonenden en belanghebbenden al geïnformeerd. Op 20 maart vindt er een informatiebijeenkomst plaats. Julius Terpstra, wethouder Wonen, Bouwen en Welzijn is deze avond aanwezig.

Bericht delen