Skip to content

Proef ‘Stemmen met een beperking’: rapport met aanbevelingen

23/02/2021

De proef werd uitgevoerd op 11 februari met 10 personen door Leer Zelf Online in samenwerking met Voorall en Ipse de Bruggen. Het onderzoek is gedaan om in beeld te brengen hoe het stemproces verloopt en wordt ervaren door mensen met een verstandelijke en/of een lichamelijke beperking.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart worden aanvullende maatregelen genomen in verband met het coronavirus. Het onderzoek geeft een beeld van wat er van de kant van kiezers en de overheid komt kijken bij het stemmen in coronatijd. Waar het de stembureaus, de inrichting ervan, de begeleiding van minder valide kiezers en de voorlichting aan kiezers aangaat, kunnen gemeenten hun voordeel doen met de bevindingen.

Het is goed om in het rapport te lezen dat de proef overwegend goed is verlopen, dat ervaren stemmers ook nu geen problemen ondervinden en dat het nieuwe stemmers met wat voorbereiding ook goed af kan gaan. In het rapport staan een aantal praktische zaken die kunnen worden meegenomen. Denk aan het gebruik van audiohulpmiddelen en het schoonhouden ervan, en de zichtbaarheid van de route in het stembureau.

Hier de link naar het rapport met aanbevelingen

Bericht delen