Skip to content

Respijthuis Leidse regio: ‘Een mooie plek voor zinvol vrijwilligerswerk’

06/08/2022

Even bijkomen, een luisterend oor, structuur en gezelligheid. Het nieuwe Respijthuis van Lumen Holland-Rijnland biedt het allemaal. Een mooie plek ook voor wie vrijwilligerswerk zoekt. En vrijwilligers heeft teamleider Frouke Lampe nog wel nodig voor deze ‘herstelherberg’.

Op vrijdag 16 september opent Respijthuis Leidse regio zijn deuren aan de Hooigracht 12. Het moet een feestelijke opening worden met hopelijk de burgemeester, vertelt Frouke Lampe. “Vanaf maandag 19 september kunnen de eerste gasten komen logeren. Wij hopen dat deze herstelherberg, zoals wij het noemen, een begrip wordt in Leiden. We zoeken nog vrijwilligers en in augustus staan er voor hen drie bijeenkomsten gepland om kennis te komen maken. Op maandag 8 augustus (19.30 uur), vrijdag 19 augustus (14.00 uur) en woensdag 31 augustus (10.30 uur).”

De afgelopen maanden is er verbouwd om bijvoorbeeld te voldoen aan alle brandveiligheidseisen, om twee badkamers te maken en een huiskamer met een kleine keukenvoorziening. “Echt koken gaan we beneden doen, maar hier kun je wel koffie en thee zetten en een ontbijtje klaarmaken”, zegt Lampe. In de woonkeuken staat een grote eettafel met aan een kant een bank en aan de ander kant stoelen. In de hoek een ruime zitbank. “We hebben plaats voor vier gasten.”

Het Respijthuis is beschikbaar voor mensen met bijvoorbeeld psychische klachten of een verslavingsachtergrond, de doelgroepen van Lumen Holland-Rijnland. “Maar het is geen crisisopvang”, zegt medewerker Jack de Graaf. “En ook geen dak- en thuislozenopvang of verslavingskliniek. Mensen moeten wel een woonplek hebben. Het is bedoeld voor mensen die merken dat ze een beetje afglijden en die een opname willen voorkomen. Of mensen die vanuit een behandelingskliniek naar huis gaan en voor wie die overgang te groot is.”

Naast Lampe en De Graaf zijn er nog twee betaalde krachten die samen ervoor zorgen dat er zeven dag in de week iemand aanwezig is van 10.00 tot 18.00 uur. Daarnaast helpen vrijwilligers bij de ondersteuning van de gasten. “We hebben elke dag drie diensten als het ware, dus we zijn op zoek naar zo’n twintig vrijwilligers”, zegt Lampe.

Lees hier het artikel op Sleutelstad.nl

Bericht delen