Skip to content

Schaatsen met buddy tijdens Skating Blind

05/01/2024

De Drijvende IJsbaan in het centrum van Leiden was vandaag enkele uren exclusief geopend voor een bijzondere doelgroep. Onder de noemer Skating Blind gingen zo’n twintig blinden en slechtzienden met een buddy het ijs op.

Het idee voor het bijzondere evenement kwam vorig jaar van Joke Larrewijn die het idee opdeed tijdens een editie van Running Blind. “Daar sprak ik iemand die zei dat hij wel weer eens wilde schaatsen. Dat was niet tegen dovemans oren gezegd”, aldus Larrewijn.  “Het is fantastisch dat er weer een leuke nieuwe club schaatsers op het ijs is”, vertelt een opgewekte organisator.

Driehonderd rondjes
De blinde schaatsers waren vanmorgen welkom van 10.00 tot 12.30 uur en hadden dus ruim de tijd om hun schaatskunsten te oefenen en te vertonen. “Wij waren er vanmorgen vroeg bij en zoals ieder jaar is Skating Blind weer super geregeld”, zegt één van de blinde schaatsers. Dit is het tweede jaar dat Skating Blind is georganiseerd. Verschillende duo’s sjezen over de baan. De ene harder dan de ander. “Ik heb geen idee hoeveel rondjes we hebben geschaatst, maar het is tot nu toe al 2,5 kilometer”, zegt belangenhartiger Peter Waalboer van de Oogvereniging. “Ik denk dat wij vandaag de driehonderd rondjes wel aantikken.”

Zeehonden
Bij aankomst geven de schaatsers elkaar een knuffel of schudden elkaar de hand omdat ze elkaar net leren kennen. De buddy van de slechtziende schaatsers is namelijk niet altijd een bekende. “Wij hebben elkaar pas vanmorgen leren kennen, maar het is heel gezellig”, vertelt één van de buddy’s.

De slechtziende en blinde schaatsers worden begeleid door ziende schaatsers. “Vooral bij de bochten zijn de aanwijzingen belangrijk, maar eigenlijk gaat dat hartstikke goed”, zegt een buddy terwijl ze haar schaatspartner stevig vasthoudt. Sommige slechtziende schaatsers zoeken naast de ondersteuning van hun buddy ook naar ondersteuning van één van de plastic zeehonden: “Het is best eng, maar na een paar rondjes gaat het wel”,  vertelt één van de vrouwelijke slechtziende schaatsers.

Regen
Ook wethouder Yvonne van Delft heeft zich opgegeven als buddy: “Ik dacht ik kom ook wat rondjes schaatsen op mijn vrije dag. Alleen het ijs is niet al te best,” vertelt ze terwijl ze staat te wankelen op haar oranje schaatsen. Dat heeft te maken met de regen, want het weer zit ook deze vrijdag niet mee. Maar de Drijvende IJsbaan is overdekt en zo kon er ondanks de regen toch geschaatst worden.

Sommige slechtziende schaatsers zijn samen met hun blindengeleidehond gekomen. De honden hebben een tijdelijk onderkomen gekregen in het stadhuis. “Het is super dat de gemeente gelijk wilde meewerken aan de opvang van de honden”, vertelt Larrewijn enthousiast. De dieren worden door vrijwilligers in het stadhuis vermaakt, terwijl hun baasje een paar meter verder op de longen uit hun lijf schaatsen.

Lees het hele bericht hier

Bericht delen