Skip to content

Speciale nieuwsbrief Leiden in cijfers: Stads- en Wijkenquête 2023

15/09/2023

De Stads- en Wijkenquête is een onderzoek dat de gemeente Leiden dit jaar voor de 17e keer heeft uitgevoerd. Hierbij hebben ca. 2.400 Leidenaren hun mening of ervaring gedeeld over ca. 50 verschillende onderwerpen. Dit levert de gemeente en de stad een schat aan informatie. Het veldwerk van dit onderzoek is uitgevoerd door Dimensus. De rapportage, de infographic, vragenlijsten en tabellenboeken met alle uitkomsten naar achtergrondkenmerk zijn digitaal beschikbaar via de Onderzoeksbank van de gemeente Leiden. In oktober wordt dit aangevuld met een dashboard dat het tabellenboek makkelijker leesbaar maakt. Alle uitkomsten worden hierin naar achtergrondkenmerken weergegeven in grafieken. 

Uitkomsten van enkele onderwerpen

In de Stads- en Wijkenquête staan heel veel onderwerpen. Hierboven staat een overzicht van alle onderwerpen. Enkele onderwerpen worden hieronder kort belicht.

  • 59% vindt dat de gemeente Duidelijke Taal gebruikt; 8% vindt het onduidelijk;
  • bijna iedereen vindt groen in de buurt belangrijk;
  • rond de 95% van de respondenten heeft geen problemen met non-binaire mensen, vriendschap met iemand van een andere religie of als een naaste een relatie krijgt met iemand met een andere huidskleur;
  • 77% van de respondenten spreekt thuis alleen Nederlands, 7% spreekt uitsluitend een andere taal (of talen);
  • de mogelijkheden om bij huis te parkeren zijn toegenomen: 77% in 2023 tegen 65% in 2021 beoordeelt dit voldoende tot goed. Grote verbetering zien we o.a. in Binnenstad-Noord en Bos- en Gasthuizen.

Meer weten? Neem contact op via onderzoek@leiden.nl.

Bericht delen