Skip to content

Succesvol Leids debuut vraagt oog voor verborgen kinderleed

01/10/2023

“Achter de schone schijn zit dikwijls veel leed verborgen,” stelt Valentijn de Heer in Cultuur071.  Van buiten een keurig, succesvol gezinnetje, maar achter de voordeur kan er van alles aan de hand zijn. “Als ouders krampachtig mooi weer spelen houdt dat vaak ook de kinderen gevangen. Die vertellen dan niks aan de volwassenen in de buitenwereld.”

Het boek van De Heer heet Beste Mevrouw Eva. De titel verwijst naar een oudere buurtgenote van Elias, de hoofdpersoon uit het boek. Ze is losjes gebaseerd  op Eva Biesheuvel. Mevrouw Eva vindt dingen niet snel gek, want ‘haar lief’, zoals ze haar man in het boek steeds noemt, is ook een beetje raar. Daardoor voelt Elias zich veilig genoeg om te vertellen hoe het er achter zijn voordeur toe gaat, met zijn broertje met een verstandelijke beperking en zijn vader die dat broertje niet accepteert.

Valentijn de Heers roman is deels gebaseerd op eigen ervaringen, deels verzonnen. Het boek speelt zich af in Leiden, met veel geografische details. Je kunt tijdens het lezen in gedachten meewandelen met de hoofdpersoon. “Ik ben een geboren en getogen Leidenaar,” vertelt De Heer. “En ik heb mijn boek gesitueerd in de wijk waarin ik opgroeide. Met heel veel nette mensen, maar ook met het echtpaar Biesheuvel.”

Valentijn de Heer vindt het geweldig dat zijn boek is gepubliceerd en in de belangstelling staat. Niet alleen in Leiden maar ook elders in het land heeft hij signeersessies. Hij hoop dat mensen genieten van zijn boek. En hij hoopt dat mensen door het boek oog krijgen voor de moeilijke situatie van de ouders maar ook van de broertjes en zusjes van een kind met een ernstige beperking. Zoals mevrouw Eva dat doet voor Elias in het boek. “Bij haar thuis kunnen de kinderen een kopje thee drinken en een spelletje doen. Ze is iemand die gewoon aan ze vraagt ‘hoe was het vandaag op school?’ Dat kan het kind de kans bieden even gewoon kind te zijn.”

Valentijn de Heer, Beste Mevrouw Eva, Uitgeverij Pluim

Bericht delen