Skip to content

Swift viert tien jaar aangepast wielrennen: ‘Iedereen is welkom en volwaardig lid’

04/04/2024

“Het is fijn om bij een club te horen”, zegt Nelly van der Does, die tien jaar geleden begon met de groep aangepast wielrennen bij Swift. “Ik was gegrepen door de Paralympics. Ik zag iedereen met allerlei beperkingen sporten en ik dacht: dat wil ik ook.” En de rest is geschiedenis.

De wielrenvereniging LRTV Swift waar Van der Does in het bestuur zat, zegde medewerking toe en echtgenoot Niek de Goeje werd trainer. “We hadden ook zelf een belang”, zegt De Goeje. “We hebben zelf een dochter met een beperking die op Swift bij het jeugdwielrennen zat.” Haar ouders merkten dat ze in de reguliere wielrengroepen niet meer goed meekon, maar bij de groep aangepast wielrennen is iedereen welkom en rijdt alles door elkaar.

“We hebben mensen die blind zijn, die zitten op een tandem”, vertelt De Goeje. “Of iemand met een evenwichtsstoornis. Die zit op een driewieler. Maar ook mensen met een emotionele of een verstandelijke beperking. En ze zijn allemaal volwaardig lid van Swift.” Van der Does weet hoe belangrijk het is om bij een club te horen, om mee te kunnen doen. “Nu mogen we ook meedoen aan de Taptoe”, zeiden ze meteen.

Inmiddels beschouwen Nelly van der Does en Niek de Goeje zich als een echte wielrenfamilie. “Het begon met onze oudste dochter”, zegt De Goeje. “Zij is met wielen aan haar benen geboren en werd lid van Swift. Onze jongste dochter is in haar kielzog meegegaan.” En als ouders sta je dan je kind aan te moedigen of je gaat zelf meedoen. “Ze ging steeds harder fietsen en wilde steeds langere tochten maken”, zegt Van der Does. “Toen hebben we zelf ook maar racefietsen gekocht.”

Wat hen betreft komt er niet alleen nog tien jaar bij, maar blijft aangepast wielrennen altijd onderdeel van Swift. “Wij gaan voorlopig nog wel door”, zegt Van der Does, “maar als iemand het stokje wil overnemen, mag dat ook. Als het aangepast wielrennen maar blijft bestaan.”

Komende zondag, 7 april, viert de groep het tweede lustrum. Met een clubkampioenschap, taartjes, en een wielrenclinic. Het begint om 12.30 tot een uur of 16.00 en wordt gehouden bij Swift aan de Willem van der Madelaan 1.

Wie meer wil weten over aangepast wielrennen kan ook langskomen op de training, elke woensdag van 18.00-19.00 uur of mailen naar aangepastwielrennen@swift-leiden.nl. Kijk op de website van LRTV Swift voor meer informatie.

Bericht delen