Skip to content

Voel-bingo in Oogcafé: Iedereen wil een keer bingo roepen

09/11/2022

Nummer 11, nummer 32, nummer 47. Net zo lang tot er iemand bingo roept en tevreden naar huis gaat met een waterkoker of een kandelaar. Voor de een gaat het echt om de prijzen, de ander doet vooral mee voor de gezelligheid. Bingo is voor iedereen.

Dat willen wij ook, dachten ze bij de Oogvereniging Zuid-Holland, die opkomt voor belangen van blinden en slechtzienden. Lekker bingo spelen in het maandelijkse Oogcafé. Maar nummertjes wegstrepen op een bingokaart is voor blinden en slechtzienden niet te doen. Maar gelukkig is er voel-bingo. En op de eerste vrijdag van november zitten er een kleine twintig enthousiaste bingo-spelers in het Huis van de Buurt in de Stevenshof

Voel-bingo wordt gespeeld met voorwerpen in een soort van knikkerzak. Iedere deelnemer heeft tien voorwerpen. De tas is ondoorzichtig, dus degene die nog wel iets kunnen zien hebben geen voordeel. En ook ziende mensen die meekomen, kunnen meespelen. Bij de voel-bingo is iedereen gelijk. De bingomaster heeft alle voorkomende voorwerpen in zijn grote tas. Een voor een haalt hij er iets uit en roept het om. Een wasknijper, een suikerzakje, een puntenslijper of een ballon. De deelnemers voelen in hun bingo-zak of zij dat voorwerp kunnen vinden. Zo ja, dan mag het in de bak. Wie het eerst een lege zak heeft, roept: bingo.

Katwijk
In het begin gaat het nog wat traag. Zowel deelnemers als bingomaster Peter Waalboer moeten er nog even inkomen. Heb ik nu een potlood of een kwastje te pakken? Maar oefening baart kunst en zolang er prijzen zijn, speelt Waalboer nog een nieuwe ronde. Elvira Leschot is een van de gelukkigen. Ze komt uit Katwijk, waar ze lid is van het Platform Gehandicapten. “We kwamen eens kijken hoe ze hier bingo spelen”, vertelt Leschot. “We wisten niet goed wat we konden verwachten. Maar het is wel leuk, zeker als je bingo kunt roepen.”

Biertje
Ook Kees Klinkenberg is in de prijzen gevallen. “Ik heb nog nooit eerder bingo gespeeld. Ik vond het altijd iets voor oude mensen.” Maar nu hij steeds minder ziet, merkt Klinkenberg dat hij nieuwe bezigheden zoekt. “Het is vooral voor de gezelligheid.” Bingo, biertje en als je dan nog een prijs meepakt, is dat helemaal mooi meegenomen.

Bingomaster Peter Waalboer is tevreden met deze eerste poging. “We hadden het idee gehoord in Gouda bij het Oogcafé daar. Volgens mij heeft iedereen het naar zijn zin gehad.” Voel-bingo komt zeker een keer terug bij het Oogcafé.

Meer informatie over het maandelijkse Oogcafé vind je op de website van de Oogvereniging.

Lees hier het artikel op Sleutelstad.nl

Bericht delen