Skip to content

Wie zorgt er voor de mantelzorger? Documentaireserie Kanaal Sociaal maakt de balans op van een piepend en krakend zorgsysteem

07/11/2022

Je bent het, je wordt het of je zult er vroeg of laat mee te maken krijgen: een mantelzorger. Zo’n 5 miljoen mensen in Nederland geven mantelzorg aan bekenden of naasten, maar wie zorgt er eigenlijk voor hen? In de nieuwe HUMAN-documentaireserie Kanaal Sociaal volgen regisseurs Nelleke Koop en Stephane Kaas de levens van zes personen die voor een dierbare zorgen. Op 8 november 2022, 22:20 uur, is de eerste aflevering te zien op NPO2 en NPO Start.

De serie maakt de balans op van een piepend en krakend zorgsysteem. Ingrijpende beleidswijzigingen zorgden er in de laatste decennia voor dat mantelzorgers de steunpilaren van ons zorgsysteem zijn geworden. Onlangs maakte het kabinet met het Integraal Zorgakkoord (IZA) bekend dat het aantal mensen in de zorg in de toekomst niet verder mag stijgen. Dit soort beslissingen zorgen er voor dat de druk op mantelzorgers de komende jaren alleen maar groter wordt.

“Er staan nu 56.000 vacatures open in de zorg, over een paar jaar zijn dat er 140.000.”, aldus Lynn Berger, schrijver van het boek Zorg. “Als er niks verandert dan zou in 2060, 30% van de beroepsbevolking in de zorg moeten werken om aan onze zorgbehoefte te kunnen voldoen – dat gaat niet gebeuren. Het betekent dat er nog meer zorg zal worden afgewimpeld op mantelzorgers.” 

Kanaal Sociaal  
Voor de zesdelige documentaireserie Kanaal Sociaal strijken regisseurs Nelleke Koop en Stephane Kaas meer dan een jaar lang neer in Deventer. De gemeente staat op een spannend punt: de zorg, waaronder de Sociale Teams, ondergaat een reorganisatie. Als lid van het Sociale Team van de gemeente Deventer kent Ria Mol de dilemma’s van mantelzorg maar al te goed. Om Deventenaren wegwijs te maken in het zorgsysteem presenteert zij vrijwillig het lokale radioprogramma Kanaal Sociaal, waaraan de serie haar naam ontleent. Via fragmenten uit haar radio-interviews met ervaringsdeskundigen, beleidsverantwoordelijken, wetenschappers en zorgprofessionals legt zij in de tv-serie Kanaal Sociaal de tekortkomingen van het zorgsysteem bloot.

Ondertussen spannen de zes mantelzorgers uit de serie (Seval, Louise, Mariska, Piet, Elly en Marloes) zich non-stop in voor hun naasten. Ze worstelen met de vraag of ze hun eigen leven ooit nog terugkrijgen; de zorg eist een steeds hogere tol van hen. De kans is groot dat iedereen, net zoals zij, op een punt in diens leven mantelzorger zal worden.

Troostmuziek voor mantelzorgers
Speciaal voor de serie stelde muziekjournalist Norbert Pek een troostlijst samen vol met liedjes die troost bieden aan de hoofdpersonen en andere (bekende) mantelzorgers. De Kanaal Sociaal Troostlijst is nu al te beluisteren op Spotify en wordt in de loop van de serie aangevuld. Kijkers van de serie kunnen hun persoonlijke mantelzorgverhaal en eventueel bijbehorend troostnummer online delen. De meest voorkomende troostliedjes worden met liefde opgenomen in de Troostlijst.

Daarnaast schreef singer-songwriter en componist Djurre de Haan bij elke aflevering een lied. Deze nummers worden als EP uitgebracht.

Regie: Nelleke Koop, Stephane Kaas en Marinka de Jongh
Producent: New Ams Film Company

Kanaal Sociaal kwam tot stand met de steun van het NPO-fonds en een bijdrage van de Netherlands Film Production Incentive. Kanaal Sociaal, vanaf 8 november, 22:20 uur, HUMAN, NPO 2 en NPO Start

lengte 6 x 45 minuten
human.nl/kanaalsociaal
#KanaalSociaal

– einde bericht –

Voor meer informatie, interviewverzoeken en zichtlinks neem contact op met Inge de Frank via inge@hagenspr.com of +31611740627.

Bericht delen