Skip to content

Wijziging WSNP: hoe zit dat in Leiden

30/06/2023

WSNP – Wetswijziging WSNP

Inwoners die in de WSNP hebben gezeten konden in het verleden 10 jaar lang niet opnieuw een beroep doen op de WSNP. Sinds 1 juli 2023 is de uitsluitingsclausule van 10 jaar komen te vervallen. Een inwoner die in de WSNP heeft gezeten kan hierdoor opnieuw een beroep doen op de WSNP. Wel wordt onderzocht in hoeverre er sprake is van ‘goede trouw’. De goede trouw wordt met ingang van 1 juli getoetst over een periode van 3 jaar in plaats van 5 jaar. Op de site van de raad van de rechtsbijstand Ingrijpende wijzigingen in de Wsnp per 1 juli 2023 – Raad voor Rechtsbijstand Wsnp (bureauwsnp.nl) leest u de belangrijkste wijzigingen.

 

Hulp aan de inwoner

Inwoners die in de WSNP hebben gezeten en helaas weer opnieuw in de schulden komen kunnen altijd terecht bij de Stadsbank. Samen met de inwoner wordt de hele situatie opnieuw onderzocht en bepaald hoe de inwoner geholpen kan worden met zijn schulden. Een schuldregeling via de gemeente (MSNP) is daarbij een mogelijkheid. Een WSNP aanvraag tot voor kort dus niet vanwege de uitsluitingstermijn van 10 jaar. Doordat de wet is gewijzigd, is dat vanaf nu eventueel wel weer een mogelijkheid.

 

Naast het regelen van de schulden wordt samen met de inwoner gekeken welke hulpverlening er nog meer nodig is om te voorkomen dat de inwoner opnieuw in de schulden komt (bv budgetbeheer, bewindvoering, budgettraining, financiële begeleiding).

 

Er is geen beleid om mensen die opnieuw in de schulden komen te benaderen. Wel geven wij na een traject schuldhulpverlening (MSNP) aan de inwoner aan dat ze bij problemen altijd opnieuw contact kunnen opnemen. En vindt er nazorg plaats. 3 maanden na afronding van het traject wordt bijvoorbeeld de inwoner gebeld met de vraag hoe het gaat en of ze nog ergens bij geholpen willen worden. Bij een WSNP traject is de inwoner vaak  uit beeld en heeft de inwoner te maken met een WSNP bewindvoerder. Nazorg zal dan via de WSNP bewindvoerder moeten plaatsvinden. Overigens is bij de gemeente Leiden nog niet gesignaleerd dat veel inwoners na een WSNP traject opnieuw in de schulden komen.

 

Bericht delen