Skip to content

Woningen GewoonWonen feestelijk geopend

02/12/2022

Niet eerder werd er speciaal voor jongeren met een palliatieve aandoening, zoals een progressieve spierziekte, een passende, kleinschalige woonomgeving gebouwd met 24-uurs zorg in de nabijheid. Xenia hospice en woningstichting Ons Doel sloegen de handen ineen en realiseerden dit. Donderdag 1 december werd – in aanwezigheid van de bewoners, vrienden en familie, beide organisaties en wethouder Julius Terpstra – het pand aan de Middelstegracht officieel geopend.

Jacqueline Bouts, directeur Xenia hospice: ‘Een grote wens van Xenia is hiermee gerealiseerd’. Zeven jaar geleden ontstond het idee voor het wooninitiatief GewoonWonen. Steeds vaker kreeg Xenia de vraag of logeren voor langere tijd mogelijk was. Xenia is echter een huis voor logeer- en hospicezorg, geen woonvoorziening. Deze vragen brachten Jacqueline en Martijn van Rees, een jongere met een progressieve spierziekte en ambassadeur van Xenia, op het idee woningen te bouwen naast Xenia. Zij betrokken woningstichting Ons Doel en de gemeente Leiden bij dit plan. Zo ontstond het project GewoonWonen: een initiatief waarbij jongeren zelfstandig kunnen wonen en tegelijkertijd intensieve zorg kunnen krijgen. Christoffel Klap, directeur-bestuurder Ons Doel: ‘We maken de wereld weer een klein beetje mooier en inclusiever.’

De woningen
De woningen zijn voorzien van de modernste technieken. Om de jongvolwassen zo veel mogelijk regie over hun leven te geven is er fors geïnvesteerd in toegankelijkheid. Zo kunnen zij bijvoorbeeld vanuit hun rolstoel de entreedeur en de verlichting bedienen. Ook hebben de woningen een lift en zijn ze rolstoeltoegankelijk ingericht. Een bodem-warmwaterpomp verwarmt het pand op duurzame wijze. Het woongebouw bestaat uit vier bouwlagen en vier appartementen. Op elke woonlaag is één appartement aanwezig. De hoofdentree van het gebouw bevindt zich aan de Middelstegracht. Het gebouw is zo ontworpen dat het beeld aansluit op de bestaande gebouwen in de omgeving.

Sponsoren
Dit bijzondere project is door velen gesteund. Zo schonk Wienerberger, producent van keramische bouw- en bestratingsmaterialen, de dakpannen en de gevelstenen. En tijdens het 100-jarig feest van Ons Doel (2018) sponsorde een kleine 450 mensen het GewoonWonen-project door symbolisch een steentje te kopen.

Plaquette Martijn
Martijn heeft deze oplevering niet meer mee kunnen maken. Hij overleed in november 2020 aan zijn ziekte. Zijn naam zal echter niet vergeten worden. In de entree van de woning prijkt een gedenksteen met zijn naam erop. Monique Andriessen, de moeder Martijn, en Jacqueline onthulden deze in het bijzijn van de familie en de bestuursleden van GewoonWonen.

Van GewoonWonen naar Xenia hospice
Nu de appartementen opgeleverd zijn, is het doel van stichting GewoonWonen bereikt en wordt alles overdragen naar de stichting Xenia hospice. De appartementen blijven in eigendom van woningstichting Ons Doel, die het beheer en verhuur zal verzorgen. Xenia neemt de zorg op zich.

Over Ons Doel
Ons Doel is een woningcorporatie met circa 2.700 woningen. Inclusief wonen is een belangrijke ambitie van de organisatie. De corporatie ondersteunt de ontwikkeling van inclusieve wijken en complexen. Met woningen en woongebouwen die geschikt zijn voor mensen met verschillende achtergronden, van alle leeftijden, met of zonder beperking. Door samen met anderen te werken aan gedeelde doelen en ambities krijgt Ons Doel dat met elkaar voor elkaar. Vertrouwen, openheid, samenwerken en elkaar beter maken zijn uitgangspunten die daarbij horen.

Over Xenia
Sinds 2014 is Xenia Leiden geopend. Een huis met een hart waar palliatieve zorg voor jongeren en jongvolwassenen met een levensbedreigende of levensduur verkortende aandoening mogelijk is. In Tilburg en Zwolle worden in de toekomst vergelijkbare locaties van Xenia geopend met hetzelfde concept: een hospice-logeerhuis en vier woningen.

Bericht delen