Skip to content

Zorg en Zekerheid: armoede voorspelt grotere zorgvraag

15/11/2023

Armoede is een voorspeller van een slechtere gezondheid en een grotere zorgvraag. Dat zegt Zorg en Zekerheid, marktleider in zorgverzekeringen in de Leidse regio. De gemeente Leiden springt er in dit geval negatief uit. Voor de zorgverzekeraar een belangrijke reden om het Rijk op te roepen meer geld voor preventie vrij te maken.

“Van de  gemeenten in ons werkgebied heeft Leiden een lagere sociaaleconomische score”, laat Zorg en Zekerheid weten op basis van het regiobeeld Zuid-Holland Noord. “De andere gemeenten in de regio scoren hoger dan het Nederlands gemiddelde. In Leiden wonen relatief veel mensen met een combinatie van werkloosheid, minder welvaart en een lagere opleiding.”

Volgens de zorgverzekeraar zijn dit voorspellers voor gezondheid. Deze inwoners ervaren vaker armoede en hebben hierdoor vaker een ongezonde leefstijl: weinig bewegen, ongezonde voeding en ongezonde gewoonten zoals roken en drinken. Ook is er vaker sprake van eenzaamheid. “Daarom zet Zorg en Zekerheid stevig in op preventie van gezondheidsproblemen, bijvoorbeeld met programma’s om jong en oud meer en het liefst samen te laten bewegen”, laat woordvoerder Annemargreet Zijlman weten.

Samenwerking
Zorg en Zekerheid werkt samen met gemeenten om inwoners met geldzorgen te helpen. Zo is er een (goedkopere) gemeentepolis. Ook is er een samenwerking met Geldfit en Schuldhulpmaatje. “Wij doen op 29 november mee aan het Geldfestival in Leiden, een informatiemarkt voor wie van weinig moet zien rond te komen. Wij roepen het Rijk op om gemeenten meer geld te geven. Zo kunnen zij armoede tegengaan en inwoners helpen gezonder te leven”, aldus Zijlman.

Deze week werden de zorgpremies voor 2024 van alle zorgverzekeraars bekend. Voor Zorg en Zekerheid zijn vooral hogere lonen in de zorg en inflatie redenen om de zorgpremie met 5,7 procent te laten stijgen. Omdat verzekeraars zorg moeten inkopen, wordt bij de vaststelling van de premies ook ingeschat hoe groot de zorgvraag van verzekerden wordt. Omdat mensen steeds ouder worden en vaker last hebben van chronische ziekten, is er meer en langer behoefte aan zorg. Ook hebben steeds meer jongeren zorg nodig door mentale klachten.

Of ook andere groepen in de samenleving specifieke gezondheidskenmerken hebben? Zorg en Zekerheid: “We weten dat er in Nederland verschillen in gezondheid bestaan tussen mensen met verschillende achtergronden. Zo hebben mensen met een niet-Europese achtergrond relatief vaker ernstig overgewicht. En bij vluchtelingen zien we vaker psychische problemen.”

Sociaaleconomisch
“Dit zegt echter weinig over de zorgvraag en de zorgkosten”, zo benadrukt Zijlman. “Binnen een groep mensen zijn de verschillen vaak groter dan tussen groepen. Verschillen in zorgvraag hangen veel meer samen met sociaaleconomische kenmerken als inkomen, opleiding, gezin en het huis waar mensen in wonen.”

Bericht delen